Overslaan naar content

Collega's aan het woord

Miquel

Miguel Sanchez, Letselschadespecialist

“Ik had nooit de droom om letselschadejurist te worden, maar ik heb wel altijd willen werken vanuit passie en overtuiging. Ik wil het verschil maken als het iemand even of langdurig tegenzit. Het leven van mijn cliënten wordt vaak om verschillende redenen overhoopgehaald. Ik help ze om weer de regie te pakken. Ik sta daardoor echt met mensen in verbinding.”

Je bent in coronatijd gestart, hoe was dat?

“Veel mensen hebben een stoffig beeld van onze branche. Ik had dat zelf ook. Maar het is echt anders. Zelfs in mijn startperiode, tijdens de pandemie, heb ik DAS ervaren als een menselijke en open organisatie. Ik moest vanuit huis starten met mijn nieuwe baan. Inmiddels heb ik de volledige vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer ik werk. Uiteraard onder bepaalde randvoorwaarden. Een goed voorbeeld is werken vanuit het buitenland. Ik heb een Spaanse achtergrond. Tijdens de feestdagen ben ik graag bij mijn familie in Spanje. Ik vind het prima om daar door te werken. Dat mag, zolang ik maar de verantwoordelijkheid neem voor het werk. Die vrijheid had ik van tevoren niet verwacht.”

Wat maakt het werk zo leuk?

“Ik ben volledig autonoom bezig, maar ik voel me ook onderdeel van het team. We doen het echt samen. Mijn bestand bestaat uit 160 zaken en die behandel ik van a tot z. Door omstandigheden had ik op een gegeven moment een achterstand. Collega’s uit het team ondersteunden mij op eigen initiatief, en dat vond en vind ik heel typerend.”

“We werken in clusters. Het team bestaat uit 22 personen en heeft drie clusters: junioren, medioren en senioren. Aan het begin van mijn professionele carrière is dat ideaal, omdat ik veel leer van de collega’s met ervaring.”

“Als werknemer vind ik het allerbelangrijkste dat ik vrijheid krijg en verantwoordelijkheid mag nemen. Ik krijg een puzzel en het is volledig aan mij om die op te lossen. Fysiek bijeenkomen of digitaal, het maakt niet uit zolang we maar in verbinding met elkaar staan.”

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

“Mails en terugbelverzoeken beantwoorden, klanten ontmoeten, nieuwe zaak aannemen, zaken behandelen, overleggen….”

“Ik moet bekennen dat die gemiddelde dag hier niet bestaat. Iedere persoonlijkheid heeft diens eigen gemiddelde dag. Natuurlijk komen de activiteiten die ik noemde wekelijks aan bod, maar het is nooit gemiddeld. Ik pas mijn werkweek aan op het moment dat het nodig is. Soms begin ik om acht uur ’s ochtends en heb ik in de avond privé-afspraken. De andere keer is het andersom. De gemiddelde dag bestaat niet en misschien is dat wel de reden dat ik het hier zo naar mijn zin heb.”

Wat voor soorten dossiers behandel je en waar krijg je energie van?

“Het is vooral de verscheidenheid aan zaken waar ik energie van krijg. Ik ben nu bijna drie jaar in dienst bij DAS. Junioren worden allround opgeleid. In de praktijk heb ik te maken met medische incidentzaken, verkeersongevallen tot aan arbeidsongevallen. Als medior kan ik me straks specialiseren. We werken met een systeem waarbij je jouw persoonlijke voorkeuren kunt aangeven. Daar wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Veel collega’s hebben voorkeuren, maar ik vind op dit moment de afwisseling vooral leuk.”

“Ik krijg energie van klantcontact. Wat is jou overkomen? Welke uitdaging gaan we samen aan? Wat is je behoefte? Ik maak op basis daarvan een plan van aanpak. Zo kan ik echt iets betekenen voor mijn klanten.”

Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt?

“Vakbekwaam worden in een lerende organisatie. Als je uit de schoolbanken komt, denk je dat je veel weet. Dat is ook deels waar, maar de praktijk is zo anders. Je hebt bij DAS een secretariaat en genoeg teamleden, maar uiteindelijk moet je zelf de regie pakken. Ik heb veel geleerd en durf nu te zeggen dat ik een volwaardig professional ben. Fouten maken hoort daar ook bij en hier mag ik ze ook maken en word ik op tijd gecorrigeerd. Mijn klanten moeten daar geen last van hebben natuurlijk. Ik heb ieder jaar een nieuwe mentor die me op eventuele fouten kan wijzen, dat is onwijs leerzaam.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?

“Dat zijn gek genoeg niet de zaken die ik oppak, maar is echt de manier van werken. Voor een startende professional is de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid bij DAS volgens mij vrij uniek. Dat is vanaf de eerste werkdag het geval en dat is nooit veranderd. Ik heb om die reden zelfs een huis in Spanje kunnen kopen, zodat ik mijn werk volledig met mijn privéleven kan combineren. Alles in overleg en binnen bepaalde kaders, maar het kan wel.”